عنوان مقاله
     تاریخ و زمان درج     1395/06/06     11:17:47 انتشار این فایل

گفتگوی جالب با یک مس شناس قدیمی در بازار مسگرهای زنجان

گفتگوی جالب با یک مس شناس قدیمی در بازار مسگرهای زنجان

در پی سوالات فراوانی که مردم درباره ظروف مسی داشتند ، به قلب این هنر در بازار مسگرهای زنجان رفتیم و گپ و گفتی با یک استاد خاک خورده این صنعت کردیم و بی هیچ کم و کاستی این گفتگو را با شما عزیزان در میان میگذاریم .

- استاد نظرتون درباره ی ظروف مسی چیست ؟

زمان های قدیم خرید ظروف مس رونق بیشتری داشت اما الان یکی از دلایل خرید کمتر ظروف مسی قیمت بالای آنها خصوصا نوع دست ساز این ظروف است. البته دیگر مردم کم کم متوجه شده اند که هیچ ظرفی بهتر و مفید تر از ظروف مسی نیست . مردم ما بدون اینکه متوجه باشند از ظروف تفلون و نچسب امروزی استفاده می کنند که صد ها ضرر و زیان به بدن انسان می رساند و ضمن اینکه این ظروف صرفه اقتصادی ندارد ، چرا که بعد از مدتی استفاده روکش تفلون رفته و باید آن را دور بیاندازید ولی در مقابل ظروف مسی را می توان سالیان متمادی استفاده کرد و از مزایای آن برای بدن انسان برخوردار شد .

در حال حاضر در شهر زنجان جهیزیه عروسان پر از ظروف مسی زیبا و درخشان شده و گویا مردم و خانم های خانه دوباره به این ظروف علاقه مند شده اند و صنعت مس دوباره جان تازه ای گرفته است .

- استاد درباره تنوع ظروف مسی یک توضیحی داشته باشید :

خب ، قابلمه های مسی برای پخت انواع خورش بهترین گزینه می باشند همچنین در زمانهای قدیم برای پخت انواع مربا و خوش رنگ شدن آن از قابلمه های مسی استفاده می شد. از جمله ظروف مسی می توان به ماهیتابه های مسی، قوری و کتری های مسی، دیگچه و تیانچه، سینی و دیزی خوری، قاشق و انواع قهوه جوش و شیرجوش و ... اشاره کرد .

استاد با بیان اینکه ظروف مسی از لحاظ ساخت شامل سه دسته ماشینی، نیمه چکش کاری و کامل چکش کاری و دست ساز می شود گفت: تمام مراحل ساخت ظروف ماشینی از خم کاری گرفته تا پرس کاری توسط دستگاه انجام شده و از نظر ظاهری هم خطوطی موازی روی بدنه داشته و قیمت کمتری دارند اما ظروف نمیه چکش کاری پس از خم شدن توسط دسگاه خم کاری توسط مسگرها چکش کاری شده روی بدنه ظروف جای تعدادی چکش کاری دیده شده و قیمت شان از ظروف ماشینی بالاتر است ولی ظروف کاملا دست ساز تمام مراحل ساختشان با دست انجام شده و روی بدنه آنها جای چکش کاری به وفور دیده شده همچنین لحیم کاری های برنج نیز در کناره ای این ظروف دیده می شود و قیمت شان از همه گران تر است.

وی افزود: در مجموع قیمت ظروف مسی دست ساز یا ماشینی را وزن آنها مشخص می کند اما ظروف دست ساز و چکش کاری شده در مقایسه با ظروف ماشینی از استحکام و دوام بیشتری برخوردار است.

استاد در پاسخ به این سوال که برای تمیز کردن ظروف مسی چه باید کرد اظهار داشت: استفاده از ترکیب نمک و سرکه اکسیداسیون مس را کاهش و عمر ظرف را افزایش می دهد و خانم های خانه دار می توانند با استفاده از یک دستمال که با این مواد آغشته شده است سیاهی ها وو جرم های ظرف را بگیرند و بعد با آب شسته و خشک کنند همچنین برای از بین بردن لکه های غذا یا چای به جا مانده بر روی ظروف مسی می توان از لیموترش استفاده کرد.

- چند نکته مهم از زبان استاد برای مصرف کنندگان ظروف مسی :

بهتر است ظروف مسی با ماشین ظرف شویی شسته نشود و برای شستن آنها از یک تکه ابر به جای اسکاچ استفاده شود همچنین خشک کردن ظروف پس از شستشو باعث می شود از لک افتادن ظروف جلوگیری شده و مالیدن آب پیاز روی ظروف از زنگ زدن آنها جلوگیری کرده و این نکته هم اضافه شود که استفاده از کفگیر و ملاقه فلزی در هنگام پخت و پز باعث خش افتادن قلع داخل ظرف می شود که اگر قلع داخل ظروف از بین برود و مس دیده شود آن ظروف باید حتما بازسازی و مرمت شود.

جوشاندن کمی شیر در اولین بار استفاده از ظروف مسی باعث می شود هم ظروف ضدعفونی شده و هم از سیاه شدن زود هنگام آن جلوگیری می کند که البته آن شیر را باید دور ریخت همچنین بهتر است برای پختن غذاهای ترش از ظروف مسی استفاده نشود یا اگر هم پخته شد سریع تخلیه شود و در مجموع نگهداری غذا در ظروف مسی مناسب نیست.

در پایان این گفتگو باید به اطلاع شما عزیزان برسانم که استاد در سن 75  سالگی صحیح و سلامت به هنر مسگری ادامه میدهد به نظر شما راز این سلامتی را کجا می توان یافت ؟

 

مقالات مشابه :

چگونه از ظروف مسی بیشترین بهره را ببریم ؟                                                                       

 

بازگشت

ظروف مسی زنجان

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

نظرات کاربران
نام:  
ایمیل:  
متن دیدگاه:

 
کانال تلگرام فروشگاه اینترنتی شُوال